HABERLER

Beşiktaş Efsaneleri: Sabri Dino

Şampiyon ve Milli Kalecimiz Sabri Dino

Sabri Dino, Beşiktaş kalesini 288 maçta korudu. Siyah-Beyaz formasıyla iki Türkiye Ligi ve bir de Türkiye Kupası şampiyonlukları yaşadı. Siyah-Beyazlı camia sporcularının en önemli özelliği olan ve onları “sıra dışı” yapan “Beşiktaşlı Duruşu”nun çok tipik bir örneğiydi.
 
1942 yılında doğdu. Dünyaca ünlü sıra dışı ressam Abidin Dino’nun yeğenidir. İstanbul Tarabya takımında futbola başladı. Buradan Galatasaray Altyapısına geçti ve kısa bir zaman sarı-kırmızılı genç takımda oynadıktan sonra da askerlik görevine başladı. Denizgücü Takımı ile amatör kümede oynarken adını duyurdu. Vatani görevi biter bitmez ise Beyoğluspor ile anlaştı ve bu köklü kulübün kalesini korumaya başladı.

1965 yılında Beşiktaş’a transfer olarak Siyah-Beyazlı takımın birinci kalecisi konumundaki Necmi Mutlu’nun yedeği oldu. Tam 12 yıl süren Beşiktaş’taki görev süresince, Karakartal’ın kalesinde 288 defa yer aldı ve klasını kanıtlarken centilmenliği ile de “örnek sporcu” sıfatını kazandı. Öncelikle bir kaleci için gerekli olan uzun boyu, hava toplarına olan hakimiyeti, iyi yer tutuşu, blokajları ve kritik pozisyonlardaki ani kararları ile “modern kaleci” profili çizdi. Beşiktaş’ta kaptanlık gururunu da yaşadı. 19 defa Milli Takım’ın kalesini korudu. Çok sevildi ve saygı gördü ama Beşiktaş futbolunun 1968 ile 1981 yılları arasındaki 14 yıl süren krizli döneminin bir bölümünde o da yer aldığı için, doya doya şampiyonluk sevinçleri yaşayamadı maalesef. Siyah-Beyaz forma ile 1965-66 ve 1966-67 Türkiye Ligi şampiyonlukları, ayrıca Türkiye, Cumhurbaşkanlığı ve TSYD Kupası birincilikleri elde etti
 
Karakter sahibi, üst düzey bir futbolcuydu. Meslek edindiği branşın tüm profesyonel şartları doğrultusunda hareket ederken, sadece mukavelesinin sağladığı avantajlara göre “nalıncı keseri gibi hep kendisine yontmaz” ve kısmen de olsa “amatör” bir mantalite ile mensubu olduğu kulübünün de çıkarlarını düşünerek gerekirse fedakarlıktan kaçınmazdı.

Kaynak: Vala Somalı / Beşiktaş Dergisi