HABERLER

Beşiktaş’ın 'Baba'sı Recep Adanır

20 Mayıs 2017'de aramızdan ayrılan Baba Recep Adanır

17 Haziran 1951 günü, Berlin Olimpiyat Stadı’nı tıklım tıklım doldurmuş 100 bin kişinin korkunç tezahüratla desteklediği geleceğin “Dünya Kupası Şampiyonu” Batı Alman takımı, Fritz Walter, Rahn gibi aslarına rağmen Türk Milli Takımı’na 2-1 yenilmekten kurtulamamıştı. Ertesi günün Alman gazeteleri manşetlerinde galibiyet golünü atan Beşiktaşlı Recep için; “Tabanca mermisi gibi şut atan oyuncu!” tabirini kullanmışlardı. Her iki ayağından füze çabukluğuyla çıkan çok sert şutları, top hakimiyetini süsleyen driplingleri ve topu ayakları arasında saklayarak rakip sahada yaptığı kısa deparlarla Recep Adanır; Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük futbol teknisyenlerinden birisiydi.

Bir zamanlar taraflı tarafsız tüm sporseverlere; “Attığı her iki frikikten biri goldür” dedirtecek kadar netice futbolcusuydu, klas bir golcüydü.

Türk futbolunda 1939 ile 1949 yılları arasında kırılmadık rekor bırakmayan ve böylece Kara Kartallar’a gönül verenlerin sayısını çığ gibi büyüten Beşiktaş’ın Hakkılı, Şerefli ve Şükrülü fırtına kadrosu 40’lı yılların sonlarına doğru yorgun düşmüştü. Kara Kartal’ın yenilenmesi, gençleştirilmesi gerekiyordu.

1948’den sonra Hakkı Yeten’i Beşiktaş yönetimlerinde “yönetici” ya da “genel kaptan” olarak görüyoruz. Efsane Kaptan harıl harıl kendisi gibi bir “lider” futbolcu arayışına girmişti o dönemlerde. 40’lı yıllarda üst üste 8 yılda kazanılan 7 lig şampiyonluğundan sonra 1947 ve 48 lig şampiyonlukları, kendisi gibi takımını sevk ve idare eden bir “lider futbolcu” yoksunluğundan ötürü rakiplere kaptırılmıştı.

Ankara, İzmir, Anadolu illeri derken bir dostu, Başkent Ankara’dan telefonla aramış ve “İstediğin futbolcu burada, Ankaragücü’nde oynuyor. Hemen gerekeni yap ve onu Beşiktaş’a kazandır” demişti Baba Hakkı’ya…

İşte Beşiktaş’ın tarihindeki ikinci “efsane kaptanı” Recep Adanır’ın keşfedilmesi böyle olmuştu, 40’lı yılların sonlarına doğru…

Recep Adanır'ın gelişiyle "lider" eksiği giderilmiş ve 50'li yılarda Siyah-Beyazlı takımın hücum hattı; "Süleyman, Recep, Şevket, Fahrettin, Bülent beşlisi" şeklinde tamamlanmıştı. Böylece 1949-50, 1950-51 ve 1951-52 lig şampiyonlukları (üç yıl üst üste, sonuncusu ilk Profesyonel İstanbul Ligi) yeni bir zafer serisi olarak yeniden Beşiktaşımız'ın olmuştu.

Emsalsiz futbolculuk yeteneklerine ilaveten, çok iyi bir kaptan da olduğu için Türk futbolunda “Baba” lakabı ile anılan birkaç sporcudan birisi olmuştur. 10 yıl taşıdığı Beşiktaş forması altında, 6 resmi şampiyonluğa imzasını atmıştır. Beşiktaşımız’ın 26 defa Centilmenlik Kupası kazanması Recep Adanır karakterindeki oyuncular sayesinde gerçekleşmiştir…

Kaynak: Vala Somalı, Beşiktaş Dergisi / 66. Sayı