HABERLER

30.03.2017

FUTBOL

Teknik Direktörümüz Şenol Güneş'ten Açıklamalar

Teknik Direktörümüz Şenol Güneş, BJK Nevzat Demir Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, medya mensuplarının sorularını yanıtladı.

“Ligde ve UEFA'da yarışan bir takımız. 9 tane  lig maçımız var. Bunun 5'i kendi evimizde, 4'ü deplasmanda. 2 de UEFA'da maçımız olacak. Avrupa’da her iki maçta da en iyi futbolumuzu oynayarak, turu geçmek istiyoruz. Rakibin güçlü bir takım olduğunu biliyoruz. Gücü ne olursa olsun bu yarışta turu geçersek bu bize artı bir güven verir. Aksi bir sonuçta da bir hayal kırıklığı olacağını düşünmüyorum.  Lyon maçında da en iyisini yaparak netice almaya çalışacağız, alamazsak da takımımızı gururla alkışlarız. Ligde hala yarışta arkamızda takımlar var. Beşiktaş için daha güzel günlerin olması için bugünden itibaren daha özverili ve dikkatli olmalıyız.  Lyon maçının ayrı bir hikâyesinin olacağını düşünüyorum. Orada olağanüstü bir taraftar desteği olacak. Güçlü ve iyi bir takım ile oynuyoruz. Kalan takımlar içerisinde futbol adına en iyi futbolu oynayan takıma karşı oynuyoruz. Skor ne olursa olsun Beşiktaş, Avrupa'da nasıl oynayabileceğini herkese gösterecektir.
Gençlerbirliği maçı zor olacaktır. Koşan bir takım, savunma anlayışı iyi olan bir takım. Zor gol yiyen bir takım. Biz de taraftarımızla oldukça etkili oluyoruz.  Bugüne kadar Beşiktaş zor dönemleri aşarak geldi. Bugün geçmişe göre çok daha iyi Beşiktaş olduğunu görüyoruz. Bunda başkan ve yönetimin önceliği var. Taraftarın stadı doldurması bizim olmazsa olmazlarımızın arasına girmiştir ve bunu güç olarak kullanıyoruz. Sahadaki oyunla birlikte tribünlerle karşılıklı etkileşim, pozitif futbolu etkiliyor.
Kulüpler arasında düşmanlık olmaz. Takımlar arasında rekabet olur. Dostluğun ön plana çıktığı ve lig sonunda en iyi olanın ön plana çıktığı bir futbol diliyoruz. Futbol her şey demek değildir. Aslında iyi bir hafta sonu eğlencesidir. Futbol dışında da bir hayat olduğunu unutmayalım. Bunun içerisine edebiyat, sanat ve kültürü de ekleyebiliriz.
Taraftarlarımızdan oyuncularımız hakkında kötü tezahüratları görmek istemiyoruz. Daha önce Olcay'a oldu şimdi Tolga'ya oluyor. Oyuncularımızı bu şekilde bitiririz. Bu tip duygusal kırılmaları doğru bulmuyorum. Olcay ve Tolga, hem saha içerisinde hem de saha dışında büyük katkıları oldu. Kaptan hala buna devam ediyor. Hatalı gol yemiştir, o da bunun farkında. Onu dışlamak takımı rahatsız eder. Koşullar ne olursa olsun büyük oyuncular işini her zaman iyi yapacak ve işini iyi bitirecek.  Oyuncularım beklenen başarıları yapacaklardır. Onlara çok güveniyorum. Umarım lig bittiğinde bugünkü övgü ile bahsedilen oyunlarının üzerine şampiyonluğu getirirler
Hakemler ne kadar iyiyse biz de iyiyiz. Buradaki tartışma mutlaka olacaktır. Burada kötülemek, baskı altına almak, hakemlere ve kulüplere zarar verir.
İki hazırlık maçında da eksik maçı olanları oynattık. Maalesef Demba Ba'nın beli tutulduğu için ilk maçta oynatamadık. Caner ve Demba Ba, iyi çalışıyorlar. Uzun süre ayrılıktan dolayı maç performansını yakalamak kolay değil. Eski hallerine göre gerideler, sakatlık durumlarına göre iyiler. Caner'in isteği çok fazla. Hatta Sancaktepe hazırlık maçında da oynamak istedi. Çok istedi, oynatmamıştık. Diğer hazırlık maçında oynattım. Fiziksel yüklenmeden dolayı gerginlik var. Çok ciddi gözükmüyor. Ne zaman oynayacağı performansına bağlı. Demba ba bu konuda daha dengeli gidiyor. Şu anda bir sıkıntısı yok. İhtiyaç durumuna göre hazırlayabiliriz. Caner, Lyon maçına kadar hazır olursa düşünebiliriz. Demba Ba'nın durumuna göre ligde oynatabiliriz. Veli ve Aboubakar dışında Gençlerbirliği maçında eksiğimiz yok.
 
Aboubakar, Antalyaspor maçından sonra gelip benimle konuştu.  Transfer listesi ile ilgili yönetime bir bilgi vermedim. Sezon sonu yaklaştıkça bunlar çok konuşuluyor. Aboubakar çok çalışkan, istekli bir oyuncu. Oyuncu olarak eksiklikleri var. Her geçen gün iyi duruma geliyor. Bazı şeyleri karıştırıyoruz. Hiç beklenmeyen şekilde Olympiakos maçında atıldı. Şartlar ne olursa olsun büyük oyuncuların davranışları da büyük olur. Konyaspor maçında Necip nasıl dışarı atıldıysa o da atılmıştır. Asla kasıt yok. Ben hakem olsam Antalyaspor maçındaki sarı kartı çıkarmam. Bunun üzerinden Aboubakar'ı yargılamalarını doğru bulmuyorum. Dinamo Kiev maçındaki hareketinde tabii ki hatalıydı, ceza verilmeli. Bu bir süreçtir. Genel itibari ile saygılıdır. İçine kapanık bir futbolcu. Üst üste oldu, belki hiç olmayabilir. Şu anda Aboubakar'ı Olympiakos maçı için yanlış buluyorum. Onun dışında işini seven çalışan hırslı bir oyuncu. Necip'in sert agresif oyunu vardır, karakterdir. Oğuzhan daha teknikdir. Bunlar tarzdır. Aboubakar kiralık oyuncudur. Ben iyi bir oyuncu olduğunu ve daha iyi bir oyuncu olacağını düşünüyorum.
Futbol sürprizler oyunudur. Sevilla şampiyonluğu aldığı zaman Dnipro ile oynadı. O da alabilirdi. Süreci devamlılık haline getirmek gerekir. Bizim için burada olmak güzel bir şeydir. Şampiyonlar Ligi'nden buraya gelmemiz bizim için üzücüdür. Orayı geçebilirdik. Onun üzüntüsü hep içimizde var. Sonuçlar sizi bir yere getirebilir. Futbolda bu vardır. Şu anda Lyon'un avantajı kadro olarak bizden iyi görüntü vermesidir. Lyon'u daha sonradan isterdim. M.United'dan daha hızlı bir takım. İki takımın farkını görebiliyoruz ama hiç olmayacak bir şey de olabilir. O günkü koşullara bağlı. Barcelona-PSG maçı ve Olympiyakos maçımız en iyi örnektir. İmtihanları yaşadıkça eksiklerimizi görebiliriz. Napoli'den 4, Kiev'den 1 puan aldık. Grupta iddiası olmayan takım bizden puanlar aldı.
Benim gündemimde hiçbir oyuncu yok. Elimdeki oyuncularımın hepsi benim için değerdir. Biz bir aileyiz. Saha dışı ve içerisindeki her oyuncumuza destek olmalıyız. Ayrımcılık yapmayacağız. Hepsi iyi olacak. Emre Mor, yetenekli ve iyi oyuncu. Daha önceden Dortmund'a transferi olmadan görüşmeler olmuştu. Bana onun ile ilgili gelen bir gündem yok. Başkan da zaten bir açıklama yaptı. Biz eldeki oyuncularımız ile yarışı bitirmek istiyoruz.
Puan olarak baktığımızda başarısız durumdayız. 5 puan gerideyiz. Mazeret bulabiliriz ama doğru bulmuyorum. Daha çok çalışıp puan kaybetmememiz gerekiyor. 9 maçta her maçı kazanmak için sahaya çıkacağız. Şampiyon olmak istiyoruz. İyi oyun ile 3 puan almak istiyoruz. Ligin üst ve alt sırası da önemli. İddiasız takım ile iddialı takım arasında farklar oluyor. Fakat bize karşı her takım lider olduğumuz için daha farklı motivasyon ile oynayacaktır. Başakşehir'de herhangi bir baskı yokken bizim için ikincilik kabul edilmeyecektir.
Biz fikri ve vicdanı hür bir milletiz. Serbestçe düşüncemizi söylememiz gerekiyor. Özgür toplumların olmazsa olmazıdır. İnsanlar her gün yeni bilgiler ediniyor. Ben bu kadar yabancı sayısına Türkiye'nin hazır olduğunu düşünmüyorum. Bu doğru değil. Bu değişebilir mi? Değişebilir. İspanya, İngiltere, Almanya, İtalya gibi aynı yaşam tarzında olduğu zaman serbest olsun. Şu anda bir takım yaptırımlar olmalı. Bunlar kulüplerin istekleri ile değil, Türk futbolunun geleceği ile ilgili olmalıdır. Biz geçici çözümler ile kulübü memnun etmeye çalışıyoruz. Yönetici de geçici olduğu günü kurtarmak adına transferler yapıyor. Alınan yabancı oyuncularda iyiler ve kötüler var. Bunu yaşayacağız. Bunun bedeli maddi ve manevi olacaktır. Yabancı sınırlamasının bugün konuşulmasını doğru bulmuyorum. Bizim organizasyonlarda karar sıkıntılarımız var. Bugün "böyle olmadı, hadi değiştirelim" diyemezsiniz. Oyuncular ve antrenörler bu konuda sessiz kalıyor. Onlara bu yetkiyi veremedik. Türk oyuncuların oynaması için farklı değerlendirmeler yapılabilir. Üretim yapılamıyor ki. Beşiktaş'a ilk geldiğimde tesislere girdim. Ben burada “Tesis nasıl iyi olur, nasıl geliştirebiliriz? diye uğraşırken, Şenol Hoca yardımcılarının yatması için altyapı oyuncularını dışarı attı" denildi. Tesisler olmadan altyapı olamaz.
Video hakem olmalıdır.  Bizim olaya bakışımızda taraflılığımız var. Önce biz bu duruma hoşgörü ile bakacak mıyız? Futbol kültürümüz üst seviyeye çıkmalı. İspanya - Fransa maçı güzel bir örnek. Bana göre penaltı verilmeyebilirdi. Teknolojinin girmesinde sakınca yok ama özünü bozmamak lazım. Haksızlığı haftalarca tartışacağına teknolojiyi kısa zamanda devreye sokmalıyız. İtirazlar nasıl olacak? Yan hakem yanlış karar verdiğinin farkına varınca onun etkisinde kalabilir. Ben oynarken kaleci topu yere bırakıp alabiliyordu. Zaman geçirmek için ben de bunu yapıyordum. Şimdi futbolun hızlı oynanmasını istiyorum. Video hakem uygulamasını ben olumlu buluyorum ancak futbolun akıcılığını engellemesini doğru bulmuyorum.
Olcay ile biz de görüşüyorduk. İyi oyuncu, gitmesine üzüldüm. Burada da başarılıydı, orada da başarılı olacak. Ekonomik koşulda oynama koşulları iyi olsaydı, gitmeyecekti. Olcay'ın buradan gitmesi kayıptır, Trabzonspor için kazançtır. Olcay hocasını övüyorsa gurur duyarım. Doğrusu da budur zaten. Umarım çok daha başarılı olur. Bizim kızmamıza gerek yok. Burada olumsuzluklar oldu, dışarı almak zorunda kaldım. Necip'i, Tolgay'ı, Atınç'ı kötüleyip başka bir oyuncuyu ön plana çıkaramayız. Böyle bir şey yok. Bizim için her oyuncu değerlidir. Toplum olarak siz de buna çanak tutuyorsunuz. Daha büyütecek bir ortam varken, daha kötü duruma sokuyoruz. Olcay yanlış yaparsa üzülürüz, demek ki doğru şeyleri öğretemedik. Oynamadığı zaman ben de üzülürüm.
Bizim ilişkilerimizde sorun yok. Kulübün beklentilerini biliyoruz. Bugünkü oyuncular ile biz yeni bir şampiyonluk almalıyız. Konsantrasyonumuz bunun üzerine olmalıdır. Burada önemli olan oyuncular. Mukavelesi biten oyuncular ile görüşülmelidir. Beni sona koymalısınız. Yarın gitsem de aynı şeyleri söyleyeceğim.
Geçen sene oynadığımız oyun ile oturan kadronun bu sene aynı şeyin olması mümkün değil. Oyuncular ve oyun yapısı değişti. Geçen sene kadro oturmuştu. Daha önce 3 orta sahamız vardı. Şimdi 7 tane orta sahamız var. Oğuzhan uzun sakatlık geçirdi. Geçen sene her maçta oynamıştı. Talisca orta saha formatına uyum sağlamaya çalışıyor. Burada devamlılık açısından yük Atiba'ya kaldı. Gökhan'ın oyun anlayışı tam anlamı ile oturmadı. Forvete baktığımızda arayışlarımız var. Olcay gitti, Babel geldi. Oyuncu değişimleri, kadro değişimi, Şampiyonlar Ligi'nde oynamak her şeyi değiştirebiliyor. İstediğim oyun tarzını yüzde yüz ortaya koyduk, diyemem.
Veli'nin durumu kötü. Çalışıyor, ağrı yapıyor. Yüklemede hemen ağrıları artıyor. Maalesef üzücü. Zor görünüyor. Geçen sene 1-2 maç oynattım, yine ağrıları başladı.
Cenk atıyor övülüyor, atamıyor tepkiler oluyor. Henüz yüz de yüz oynamıyoruz.  Cenk’in çok mesafe alması ve çok çalışması gerekiyor. Çalışmayı bırakırsa geride kalır. Bu Oğuzhan için de geçerli. Çünkü onların önü çok daha açık.”
Fotoğraf: Rahman Sağıroğlu