HABERLER

14.06.2010

“Beşiktaş İnanılmazı Gerçekleştirdi”

Quaresma'nın transferini değerlendiren spor yazarları, yıldız futbolcumuzun Beşiktaşımız'a çok faydası olacağı görüşünde birleşirken, Kulübümüz’ün bu transferle inanılmazı gerçekleştirdiği açıkladı.

RIDVAN DİLMEN / MİLLİYET
Büyük iş yapacaktır

Quaresma’nın kariyerine baktığımızda Barcelona, Chelsea, Porto ve Inter gibi takımlar yazıyor... Bu kariyerle Türkiye’ye daha önce Anelka ile Hagi gelmişti. Hagi işin sonlarına doğru karşımıza çıkmıştı ancak Quaresma, Anelka gibi en olgun çağında Beşiktaş formasını giyecek.
Tek korku Anelka’nın verimsizliğinin Quaresma’da da yaşanması... Ama tartışmasız yaratıcı ve büyük bir yetenek. Günümüz futbolu açısından önemli bir isim. Bir kere müthiş bir çalım atma, bire birde adam eksiltme özelliklerine sahip. Yani şu anda Dünya futbolunda yaşanan eksiklik düz oyuncuların çokluğu. Quaresma bu yönden farklı bir oyuncu... Daha önce oynadığı takımlar Şampiyonlar Ligi’nde şampiyonluğun dışında başarı kabul etmeyen kulüplerdi. O yüzden taktik ve disiplin yönünden kendisi kadar birçok yıldız ile bir arada olduğu için fazla forma şansı bulamadı. Beşiktaş’ta büyük iş yapacağı kesin...
 
MEHMET DEMİRKOL / MİLLİYET
Çok özel bir adam

Lafı hiç dolaştırmadan; Beşiktaş, Türk futbol tarihinin en inanılmaz dış transferlerinden birine imza attı.Ve aynı zamanda büyük bir sorumluluğun da altına girdi. Biliyorsunuz o genç bir yıldızken Ronaldo’dan daha çok dikkat çeken bir adamdı. Büyüme yolunda onun çok gerisinde kaldı. Ülkesinde kral, dışarıda yedek bir kariyeri oldu. Uluslararası alanda asla kendisinden bekleneni veremese de, büyük potansiyeli onu hep büyük kulüplerin kadrosunda tuttu. Barça, Porto, Chelsea ve Inter. Şimdi Beşiktaş’ta şansını deneyecek.
Beşiktaş bu sene iyi organize olup ona gerekli özgürlüğü tanırsa, kulübü sadece zirveye çıkarmak konusunda yardımcı olmaz, tarihi bile değiştirebilir. Burada yönetimin ve Schuster’in hassas bir dengede hareket edip hem onu pohpohlaması, mutlu etmesi, hem de diğerlerini kırmaması gerekiyor. Tribünlerin onu sınırsız bir destekle bağrına basacağından hiç şüphem yok. Quaresma’yı, İnönü, yeniden bir dünya yıldızına dönüştürebilir. Hem etnik kökeniyle, hem oyundan zevk almasıyla, hem de zevk vermesiyle Beşiktaş tribünlerinden büyük sevgi alacağına ve bunun karşılığını vermek için elinden geleni yapacağına hiç kuşkum yok. Ama dengeyi iyi ayarlamak gerekiyor. Her yönüyle özel bir adamdan bahsediyoruz. Bu adamların vasatı olmaz. Uçlarda yaşarlar. Bu ya Beşiktaş’ın tarihine geçen ve tarihi değiştiren bir transfer olacak ya da tam tersi. Umarım ilki olur...
 
GÜNTEKİN ONAY / VATAN
Quaresma Türkiye’nin en büyük transfer olayıdır

RICARDO Quaresma transferi doğal olarak bazı tartışmaları da beraberinde getirecektir. Ancak bu transferin büyüklüğünü anlatabilmek için önce şunu vurgulayarak başlamak lazım: Quaresma’nın transfer yaptığı son 3 kulüp şu anda hem sportif hem de finansal açıdan dünyanın en büyük 5 kulübünden 3’ü.. (Barcelona, Chelsea ve Inter) Bu 3 büyük dünya kulübü de onu sıradışı yeteneklerine güvendiği için transfer etti. Kadrolarındaki dünya yıldızlarının yanına bir süper yıldız daha katmak için.. Bu kulüplerde başarılı oldu mu? Olamadı..
O mükemmel takımlarda dünyanın en iyi futbolcularının olduğu kadrolarda süper yeteneklerine rağmen yer bulamadı.. Aslında o kulüplerde bile yeteneklerinden kimse şüphe duymadı.. Ancak taktik disiplinden uzak olması, topu ayağında fazla tutması, savunmaya yardım etmemesi gibi özellikleri 3 büyük dünya kulübünde barınamamasını sağladı. Bahsi geçen kulüpler Barcelona, Chelsea ve Inter.. Rakipleri, hedefleri, kadroları, bütçeleri çok farklı.. Oralarda yıldız olabilmek hatta tutunabilmek için yeteneğin yanında profesyonelliğin de en üst düzeydeki gereksinimlerine sahip olmak gerekiyor.
 
SANLI SARIALİOĞLU / STAR
Quaresma’nın teknik kapasitesini biliyoruz. Son derece süratli, çabuk kıvrak bir oyuncu. Driplingleri ile ünlü. Birebirde geçemeyeceği adam yok. Elbette bu söylediklerim 2 sene önceki Quaresma için. İnter’deki 2 yılı pek verimli geçmedi. Genellikle kulübedeydi. Şu anda ne durumda, bilemiyoruz. Bildiğimiz Quaresma olarak karşımıza çıkarsa Beşiktaş’ın ofansif etkinliğini arttırır. 
 
ALİ SAMİ ALKIŞ / STAR
Beşiktaş, Quaresma’yı almak için çok uzun süredir uğraşıyordu, olmadı. Ama nedense Schuster’in gelmesinin kesinleşmesi ile onun da gelmesi kesinleşti. Bunlar birbiri ile bağlantılı. Beşiktaş’ın uluslararası kulüp olması açısından son derece önemli bir transfer. Adamın yaşı ile veya başka şeyleri ile sakın ola uğraşmayın!
 
GÖKHAN DİNÇ / FOTOMAÇ
Büyük iş

Beşiktaş yönetimini tebrik etmenin gerekliliğini ne zaman anlayacağız bilemiyorum. Dünyaca ünlü teknik adamlarla, birkaç gün içinde masaya oturmak, anlaşma zemini hazırlamak sanki çok kolay iş gibi, meyve veren ağacın taşlandığını izliyoruz.
Portekizli yıldızı Beşiktaş'a kazandırmak çok önemli, kabul ediyorum. Bugünden itibaren Quaresma formalarını Kartal Yuvası vitrinlerinde görmemiz gerekiyor. Q7 Türkiye'ye gelene kadar bonservis bedelinin yarısı forma satışlarından çıkmalı. Beşiktaşlılar, haydi ayaklanma zamanı. Size en yakın Kartal Yuvası'na gidin ve takımınızın yeni yıldızının formasını alın. Zaman destek zamanı. Ekonomik bunalımdan çıkmak için destek olma zamanı. Neden mi? İşte size sebebi: 7.3 milyon euro bonservis bedeli. Üç yıla yayılmış olarak. Ancak Şampiyonlar Ligi'ne kalınması halinde İtalyan kulübü İnter'e 2.5 milyon euro daha ödenecek. Yani 10 milyon euro bonservis bedeli. Kendisi de yıllık 3.5 milyon euro alacak. Toplam 20.5 milyon euro'luk bir maliyet söz konusu. Bunları okurken gözlerinizin biraz daha büyük açıldığı seziyorum. Ancak ne var ki 100 milyon euro borç mu yoksa UEFA veya Şampiyonlar Ligi Kupası mı? Ne dersiniz? Bence cevap belli.

Diğer Haberler