HABERLER

22.04.2010

Mete Düren’den Açıklamalar

Basın Sözcüsü, İletişimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyemiz ve Futbol Komitesi Üyesi Mete Düren, Lig Tv’ye açıklamalar yaptı.

Lig Tv Ana Haber’e telefonla bağlanarak Aylin Pınar Koyucu’nun sorularını yanıtlayan Mete Düren, Kulübümüz’ün Türkiye Futbol Federasyonu’na derbi ile ilgili yaptığı itirazı değerlendirdi. “Tüm spor kamuoyunun, tüm futbolseverlerin vicdanını rahatsız eden bir hadisenin telafi edilmesi için federasyondan bir adım bekledik” diyen Mete Düren şunları söyledi:
“Bütün gelişmeleri bütün spor kamuoyuyla birlikte izliyoruz ve bir şekilde artık tüm spor kamuoyunun, tüm futbolseverlerin vicdanını rahatsız eden bir hadisenin bir şekilde telafi edilmesi için federasyondan bir adım bekledik hep. Ancak bundan iki gün evvel yapmış olduğumuz basın toplantısında da ifade ettiğimiz gibi, bu noktada hukuksal girişime başvurma hakkımızı saklı tutmak kaydı ile öncelikle belki de bu olaydan çok daha vahim olacak meselelerin önceden engellenebilmesi açısından Futbol Federasyonu’nun bir güven tazelemesi gerekliliğini ortaya koyduk. Bu maç veya bu maç içerisinde olmuş hadiseler, bu maçın tekrar edilmesi, edilmemesi, bu maçın sonucunu da Fenerbahçe'nin hükmen mağlup olması, bir oyuncunun ceza alması veya almaması... Bunlar esasında, bir bütün içerisinde küçük ayrıntılar olarak bizim gözümüze çarpıyor. Bizim için bu maçta veya bu müracaat sonucunda alacağımız sonuç, gelecek haftalarda oluşabilecek başka olumsuz tabloların engellenmesi açısından bir şey ifade etmeyecektir. O yüzden bu günden bunu bir vesile bilelim ve bir futbol maçında oluşabilecek olan ki bu birinci dakikasında bile değil daha maç başlamadan, sizin yayıncı kuruluş olarak elinizdeki arşivlerde de mutlaka göreceksiniz, Beşiktaş'ı, Beşiktaşlıları, Beşiktaş taraftarlarını çok büyük bir camiayı son derece rencide eden çok çirkin bir takım sembollerle, bir takım resimlerle, balonlarla vesaire ile son derecek tehditkar ve itici şekilde bir karşılanma şekli futbolcuların sahaya çıktığı zaman veya futbolcular daha soyunma odasından maça çıkarken, maçın birinci dakikasından doksanıncı dakikasına kadar oluşan hakem hataları ve kamuoyunun vicdanını sarsan hakem hataları ve bunların neticesinde bütün bunlara hiçbir müdahalede bulunma gereği hissetmeyen bir futbol federasyonu şimdi böyle bir durumda; esasında dediğim gibi bizim bu müracatımız bütün bu hadisenin vehameti karşısında çok küçük kalıyor.
Yani bir maçın farklı bir sonuçla karara bağlanması, bir maçın sonucu ile ilgili farklı bir karar alınması, dediğim gibi Türk futbolunun geleceği için gördüğümüz önemli problemleri, sorunları ve tehditleri çözmeyecektir. Ama bunun bizim sorumluluğumuz olduğu düşüncesindeyiz. Bu sebeple bu müracaatı yaptık. Bu müracaat sonucunda çıkan karar ne olacaktır ben de merak ediyorum. Ama üzerinden neredeyse bir hafta geçiyor ve en azından futbolcu, yani bu konuda başaktör diyelim, görevini üstlenmiş olan bir veya birkaç futbolcu konusunda, görüntüleri de çok net olarak herkesin idrak etmiş olmasına rağmen, bu konuda federasyonda sorumluluk sahibi kişiler hiçbir müdahalede bulunmuyorlar, hiçbiri tedbirli ya da tedbirsiz olarak disiplin kuruluna dahi gönderilmiyor. O zaman zaten bütün bu sonuçlardan kararın ne yönde olacağını aşağı yukarı tahmin ediyoruz. Ama dediğim gibi bu, bizim müracaat etmemizi engellemeyecektir. Futbol Federasyonu bu konuda ne karar verecek merak ediyorum. Görüntülerden yola çıkarak hakemin maç sırasında vermiş olduğu ceza içeren kararların geçmiş yıllarda da hep kaldırılabildiğini gördük ve benzer durum bizim maçımızda da gerçekleşmiştir. Kimsenin hemfikir olmadığı, hatta hakemin bile ikili konuşmalarda söylediği iddia edildiğine göre şu konuda gerçekten hata yapmışım dediği bir takım hatalar var ki en azından bunların kaldırılmasını kamu vicdanı için gerekli görüyoruz. Dediğim gibi geçmişte bunlarla ilgili çok örnekler yaşandı. Eline top çarptı diye kart gören futbolcunun cezası sonradan çarpmadığı görüldüğü için kaldırıldı. Rüştü ile ilgili olmuştu böyle bir şey. Onun için bu aşamada bir beklenti içerisindeyiz. Bu beklentinin sonucu ne olursa olsun, bizim endişe ettiğimiz ve de dile getirdiğimiz problemlerle ilgili olarak önerdiğimiz çözüm modeli hala geçerlidir. Buradan çıkacak karar ne olursa olsun bu da federasyonun bir genel kurulu tekrar toplaması gerekliliği ve kurulların tekrar gözden geçirilmesi gerekliliğidir. Bu ceza uygulanır, uygulanmaz, bütün bu kararlar bir şekilde sonuçlanır ama futbol federasyonunun güven tazeleme gerekliliği değişmemiştir. Biz de sizin gibi sonuçları tabi ki saygıyla karşılayacağız. Sonuçlara karşı herhangi bir direnmemiz söz konusu değildir. Bu konudaki tepkimiz, vereceğimiz tepkiler bugüne kadar olduğu gibi her zaman hukuk ve saygı çerçevesinden olmuştur. Bundan sonra da böyle olacaktır. Ama dediğim gibi, Türk spor camiasında, Türk futbol camiasında bir güven problemi ortaya çıkmıştır. Bu, bizim yapmış olduğumuz müracaata binaen verilecek karardan çok daha önemlidir. Bu sorunun çözülmesi, güven probleminin çözülmesi, bu karardan çok daha önemlidir. Bizim bu konuda duyduğumuz endişeler de bütün bunların ne yazıkki bu federasyonun bu çalışma yöntemiyle bu yönetim biçimiyle ne yazık ki pek de çözüleceğe benzemiyor olmasıdır.”

Diğer Haberler