Basketbol Komitesi Başkanımız Yahya Kemal Gencer, Khalid El-Amin’in Büyük Kolej maçında taraftarlara merdiven fırlattığı iddiasıyla Disiplin Kurulu’na sevk edilmesine tepki gösterdi.
19 Şubat tarihinde Ankara Atatürk Spor Salonu’nda oynanan Büyük Kolej-Beşiktaş karşılaşması sonrasında oyuncumuz Khalid El-Amin’in hakem ve gözlemci raporlarına dayanılarak Disiplin Kurulu’na sevk edilmesi ve kurulun nihai kararına kadar maçlarda oynamasının yasaklanması üzerine, Basketbol Komitesi Başkanımız Yahya Kemal Gencer açıklama yaptı. El-Amin’in önce tedbirsiz, sonra da tedbirli olarak Disiplin Kurulu’na sevk edildiğini belirten Gencer, sözlerini şöyle sürdürdü.“2 gün önce basındaki duyumlar ve Kulübümüz’e gelen bir yazıyla El-Amin’in önce tedbirsiz, sonra da tedbirli olarak Disiplin Kurulu’na verildiğini duyduk. Buna sebep olarak da bir merdiven hikayesi anlatıldı. Hikaye kelimesini seçmem özellikledir. Çünkü biz yayıncı kuruluştan bu kaseti aldık, baktık ve gördük. Böyle bir olay, hele kasdi bir olay yok. Sadece orada seyirciler tarafından aşağıya atılan bir merdiven var ve o merdivenin de tekrar karşı tarafa gönderilişi var. Orada El-Amin’in görüntüsü yok, sadece merdivende beyaz el var. Herhalde El-Amin’in elleri beyazlamamıştır. Böyle bir tespitle oyuncumuzun böyle önemli bir günde, Strasbourg’da Takımımız’ın Avrupa Kupası maçından önce böyle bir olay yaratılmasını hakikaten üzüntü ile karşıladık. Umudumuz ve düşüncemiz odur ki, basketbol özel kuruluşları bunu önemli bir şekilde Avrupa Birliği’ne giren Türkiye’ye yakışır bir şekilde soyut kavramlarla değil, somut delillerle değerlendirip en adil kararı vereceklerdir. Çünkü yine bizim istihbaratımıza göre hakem raporunda böyle bir olaydan bahsedilmemiştir. Gözlemci raporunda da yine istihbaratımıza göre, duyuma dayalı böyle bir olayın vukuu bulduğu cümlesi geçmiştir. Bu cümlelerle El-Amin gibi Türkiye’deki basketbol seyircisine şevk veren, basketbol seyircisine seyir zevki veren bir oyuncunun sahalardan bu şekilde cezalandırılarak alınması, hele önemli maçlarımızdan önce alınması, bizi başka düşüncelere sevkedebilir ki, bu Camiamız’da büyük bir infial uyandırır.”
Basketbol Komitesi BaşkanımızYahya Kemal Gencer, hem Erkek hem de Bayan Basketbol Takımımız’ın liglere büyük heyecan getirdiğinin altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yoğun bir programımız var. Hem Bayan, hem de Erkek Takımlarımız bu sezon liglere, geçen yıllardakinden daha fazla bir heyecan getirdiler ve bu heyecanı sahalarda da salonlarda da görüyoruz. Bayan Takımımız şampiyonluğa gidiyor. İlk defa 1.5 sene sonra Fenerbahçe’yi yenerek, ne kadar iddialı olduğumuzu gösterdi. Aynı şekilde Erkek Basketbol Takımımız da yeni transferlerimizle ve altyapıdan yetişen gençlerimizle çok iddialı bir pozisyona geldi. Bu durumda tabii oynayacağımız maçlar önem kazanmaya başladı. Beşiktaş’ın ismine yakışır şekilde, sadece futbolda değil basketbol ve amatör branşlarda da nasıl iddialı olduğumuzu gösterdik. Bu tabii ki rekabet ortamında diğer kulüplerce hoş karşılanmayabilir. Ama bunun rekabet ortamı içinde kalması lazım. Mesela ben burada geçen hafta, oynanan Fenerbahçe-Beşiktaş bayan maçına değinmiyorum. Orada çok değişik atmosfer vardı. Bir sanayi kuruluşunda dahi, ses gürültüsünden ötürü açılış ruhsatı verilemeyecek bir alanda oynandı ve müthiş bir gürültü vardı. Bunların gözlemci raporunda olup olmadığını kimse bilmiyor ve görmedi. Yani bu şekilde masa başında oyunlarla Beşiktaş’ın şampiyonluğunun engellenmemesi lazım. Eğer Türkiye sporda bir yere gitmek istiyorsa, hakikaten sadece yazılı olarak değil beyin olarak da AB’ye girmek istiyorsa, bunların çok somut olarak irdelenmesi ve somut görüntülere dayanması lazım.”
