HABERLER

Behiç Pek: ‘Karikatür bir serüvendir’

Beşiktaşlı sanatçı Behiç Pek, sizler için çizdiği özel karikatürleri ve tatlı sohbeti ile Beşiktaş Dergisi Şubat sayısında...

Gırgır, Pişmiş Kelle, Fırt, Limon, Leman, Uykusuz... Bambaşka bir gelenektir mizah dergiciliği ve çoğunlukla da Türkiye’ye özgü bir gülmece biçimidir... Aziz Nesin’den Oğuz Aral’a; Altan Erbulak’tan Latif Demirci’ye; okuyan, eleştiren bir kuşak yaratmıştır coğrafyamızda... Klasik olmuş tabirle “güldürürken düşündüren” bir işleve sahip olmuştur Türk mizahı da... Behiç Pek de “absürt-karikatürleri”, “değişik komedi anlayışı” ile şimdilerde biraz geri planda kalmış gibi gözüken bu sanat dalının neferlerinden biri... Emekter çizer, dijital çağlara hala meydan okuyor ve “Karikatür bir serüvendir, yolunu bulur” diyor. Beşiktaşlı karikatürist Behiç Pek’in Beşiktaş Dergisi’nde yayınlanan röportajından bazı bölümler:

“Oğuz Aral abi hakikaten de bu işe özel önem verirdi. Tüm hevesli çocuklara mektuplar yazar, onlarla görüşürdü. Ben de senin gibi aslında “acaba ne derler” diye götürmüştüm bir karikatürümü. “Aferim” deseler yeterliydi benim için ve orasının ulaşılabilir olması çok önemliydi bizim için. Oğuz abi ile Engin abinin yönlendirmesiyle de bugünlere gelmiş olduk.”

“Karikatür ve mizah bir duygudur, yapma deseniz de onu yapacak olan yapacaktır. Her ne kadar bu sanat gözden düşer gibi olsa da su akar yolunu bulur. Bu bir serüvendir, bir yere varır.”

“Ben ufakken, bahçemizde Siyah Beyaz bir kedi vardı. Annem onu hep “Beşiktaşlı” diye çağırırdı. Ben de bu yüzden Beşiktaşlı oldum.”

“Entelektüel camiada, sanat çevrelerinde Beşiktaş’a daha fazla ilgi vardır. Çoğu arkadaşım Beşiktaşlı, birçok çizer de Beşiktaşlı. Hatta bizi tanıştıran Vedat Özdemiroğlu da çılgın bir Beşiktaşlı’dır. Sanıyorum yaratıcı insanlara daha sempatik geliyor Beşiktaş.”