HABERLER

Beşiktaş Efsaneleri: Kadir Akbulut

Komple spor adamı ve sıradışı futbolcu olan “Baba” Gündüz’ün kriterlerine göre geçmişin tek tip top oynayan defans oyuncu anlayışına estetik katan, modern futbol gereği her fırsatta hücuma da katılan çağdaş bir bekti Kadir Akbulut.

8 Mayıs 1960 yılında Denizli'de dünyaya geldi. Bu kentin temsilcisi Denizlispor’da üstün fizik yapısı, hava toplarına olan hakimiyeti ve markaj ustalığı sayesinde devamlı yer almaya başladı. Bir defans oyuncusu olmasına rağmen, defans-ofans blokları arasındaki “ileri-geri” futbol anlayışı ile gerçek bir “çağdaş bek” portresi çizerek, “üç büyükler”in dikkatini çekmekte gecikmedi; ama kalbindeki renkler siyah-beyaz’dı. Bu nedenle tereddüt bile etmeden 1980 yılında Beşiktaşımız'a transfer oldu.

Az zamanda üstün futbolculuk kalitesini, takım arkadaşları ile pekiştirdiği iyi ilişkileri sayesinde üst düzeye çıkardı ve böylece herkes tarafından çok sevildi. Centilmenliğin lokomatif ismi oldu, Metin-Ali-Feyyaz’lı Beşiktaş kadrosunda…
Yüz küsur yıllık Beşiktaş spor tarihi içinde, 1940’ların Baba Hakkı’lı, Voleci Şeref’li ve Şükrü’lü kadrosu kadar başarılı bir grafik çizen ve tıpkı o muhteşem kadro gibi siyah-beyazlı kulübün müzesine 20’nin üstünde şampiyonluk kupaları kazandıran, (1982-1985) döneminin Metin-Ali-Feyyaz ve Rıza’lı, Şifo Mehmet’li kadrosunda, Beşiktaş’ın geri dörtlüsündeki Recep Çetin, Gökhan Keskin, Şenol, Turan, K.Metin, İsmail, Halim, Wilson gibi arkadaşları ile bir savunma hattı oluşturdu Kadir Akbulut. 1982-1995 döneminde elde edilen başarılarda, en az Metin-Ali-Feyyaz, Rıza ve Şifo Mehmet kadar pay sahibi oldular. Kadir’li bu muhteşem kadro 1989 ile 1992 tarihleri arasındaki seri şampiyonluklar yaşadı.

Kadir Akbulut; siyah-beyazlı forma ile top koşturduğu 15 yıl içinde 5 Türkiye Ligi, 3 Türkiye Kupası, 4 Cumhurbaşkanlığı, 1 Başbakanlık ve 6 defa da TSYD Kupası şampiyonlukları yaşadı.

Kaynak: Vala Somalı / Beşiktaş Dergisi 115. Sayı