HABERLER

Omuzlardan İnmeyen Futbol Devi Baba Hakkı Yeten

Tam 17 yıl sırtında taşıdığı Siyah-Beyaz formayı zaferden zafere koşturmuş, 22 resmi şampiyonluğa imza atmış, takım üzerindeki etkisi ve muhteşem yeteneğiyle benzersiz bir futbol virtüözü olmuştur Baba Hakkı.

Türk Futbolu’nda şartların çok zor olduğu dönemlerdi... Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray forvetlerinde şahsi beceri bir yana, yüz metreyi en az 12 saniyede katedemeyenlerin yer alamadığı yıllardı. Ve o dönemin çelik gibi sağlam yapılı, rakip kale önlerinde devleşen, takır takır attığı gollerle Hüsamettin Böke, Cihat Arman, Necdet Erdem, Erdoğan Atlıoğlu gibi süper kalecilerin belalısı bir Hakkı Kaptan vardı futbol sahalarında... Top ustalığı, üstün futbol bilgisi ve olağanüstü renk aşkı sayesinde, umut olmayan, kaybedilmiş gibi görünen çok sayıda maçı dahi tek başına sırtlayıp galibiyete dönüştüren, kurtaran adamdı... Bir maçı kazanabilmek, şampiyonluğa uzanabilmek için arkadaşlarını hırslandırır, en fazla çalışan, koşan kişi olarak onlara rehber olurdu.

Beşiktaş formasını 1931-1948 yılları arasında giyen efsane Kaptan, çıktığı 439 maçta rakip kalelere tam 382 gol göndermiştir. Bu rakam 111 yıllık şanlı Beşiktaş tarihi içerisinde, sadece Hakkı Yeten tarafından ulaşılabilmiş bir gol rekorudur.

Müthiş kafa vuruşları, balyoz kadar etkili sağ-sol şutları, sürati ve kendine has çalımlarıyla ideal forvet oyuncusunun en nitelikli örneğidir. Beşiktaşımız'ın en büyük golcüsü olması yanı sıra otoritesi sayesinde senelerce takım üzerinde bir disiplin kurmuş ve kaptanlığın vazgeçilmez ismi olmuştur. Bugün bile yalnız Beşiktaşlılar değil, Fenerbahçeliler ve Galatasaraylılar da O’nu Türk Futbolu’nun değişmez kaptanı olarak anarlar.

1930’lu yılların ortasında “Üstat” Zeki Rıza Sporel ile “İmparator” Yusuf Ziya Öniş’in kandıramadığı Hakkı Yeten, iki-üç yıl gibi kısa bir dönemde Beşiktaş forması altında Türk Futbolu’nun yeni yıldızı olmuştur ve şöhreti yurtdışına kadar taşmıştır. Arsenal Kulübü İngiliz Konsolosluğu aracılığıyla Londra’ya davet etmiştir Baba Hakkı’yı.

İngiltere’ nin yemyeşil sahaları ve konforlu geniş tesislerinde futbol oynamak dururken, Taksim Stadı’nı, Şeref Stadı’nı tercih etmesi ise sadece Beşiktaş sevgisinden kaynaklanmıştır.

Beşiktaş formasıyla 5 senesi üst üste olmak üzere 8 İstanbul Ligi, 3 İstanbul Şilt ve Kupası, 1 Teyyare Kupası, 1 İzmir Fuar Kupası, 3 Türkiye Ligi, 2 Başbakanlık Kupası ve 1 Türkiye Futbol Şampiyonluğu Şilti ile 3 Özel Turnuva Birinciliği toplam 22 Şampiyonluk kazanan bir takımın orkestra şefliğini yapmış, o süper yıldızlardan oluşan mütevazı kadro üzerinde saygı
uyandırmıştır.

Hakkı Yeten, futbolu bıraktıktan sonra Futbol Federasyonu’nda Asbaşkanlık yaptı. Beşiktaş’ta 3 dönem başkanlık yaptı. Daha sonra yönetim kurulu tarafından şeref başkanı seçildi. Hakkı Yeten, 16 Nisan 1989 tarihinde yaşama veda etti.

Kaynak: Vala Somalı, Beşiktaş Dergisi / 62. Sayı