HABERLER

Beşiktaş Efsaneleri: Metin Tekin

Sağ Kanadın “Sarı Fırtınası” : Metin Tekin

Adına besteler yapılan futbolcuların en özellerindendi… Hızına yetişilmez koşularında salınan sarı saçları, tüm tribünleri ayağa kaldırmaya yeterdi. Beşiktaşlılar’la kurduğu bağ aşk değil, düpedüz kara sevdaydı.

Metin Tekin, henüz Kocaelispor’un A Takımı’nda oynamadan Beşiktaş’a transfer oldu ve 1982-83 sezonunda kutsal formayı sırtına geçirdi. Aynı zamanda Genç Milli Takımımız’da da görev yapmaya başlayan Metin Tekin, o zamanlar Beşiktaş’ta gerçekleştirilen ‘gençleştirme operasyonu’ndan en çok yararlanan isimlerden biri oldu. Deparları, çalımları, tekniği ve sürati ile sivrildi ve “altın çocuk” bestelerinin öznesi oldu.

Hızla koşmaya başladığı zaman havalanan sarı saçları, tribünlerimizi de bir başka dalgalandırıyordu. O’nun takıma katılmasıyla birlikte, Beşiktaş maçı izleyenlerin sayısı çoğalıyor, ayağına her top geldiğinde İnönü Stadı’ndan uğultular yükseliyordu. Bu yüzdendir ki, taraftarlarımız O’na en çok yakışan lakabı bulmakta gecikmeyip, aşık olunan sevgiliyi anarcasına ‘Sarı Fırtına’ dediler. “Tutamaz kimse” dediler.. Öyle de oldu…

Beşiktaşımızın diğer efsaneleri Feyyaz ve Ali ile oluşturduğu üçlü, düşmanları çatlatan, dostları coşturan seneler yaşattı Beşiktaşımız’a. Beşiktaşlı olmayanlar bile O’nu izlemek için stada koşar, tadı damakta kalan bir futbol zevkiyle evlerine yollanırlardı, dudaklarında “Keşke bizim takımda olsaydı…” mırıltılarıyla…

Beşiktaşımızın, 1989-90, 1990-91, 1991-92 sezonlarında üst üste 3 kez Şampiyonluk Kupası’nı kaldırırken, 1991-92 sezonunu namağlup bitirdi. ‘Sarı Fırtına’, Beşiktaş formasıyla elde ettiği son şampiyonluğunu ise 1994-95 sezonunda yaşadı. 1982 yılından, futbolu bıraktığı 1997 yılına kadar 320 lig maçı oynadı ve 47 gol attı. Ezeli rakiplerimiz Galatasaray’a 8, Fenerbahçe’ye ise 13 gol atarken, 34 kez Milli oldu ve bu formayla iki gol kaydetti. Avrupa kupalarında 6 kez fileleri sarsan Metin Tekin, PSV Eindhoven ve Kösice’ye attığı gollerle Beşiktaş’ın uzun süre sonra Avrupa’da tur atlamasında büyük pay sahibi oldu.

Metin Tekin; futbolculuk kariyerinin son sezonunda bir yıl kiralık olarak Vanspor'da top koşturdu. Burada askerliğini bitirdikten sonra 17 Ağustos 1997 yılında, 15 yıldır terinin son damlasına kadar ıslattığı Beşiktaş formasını, Beşiktaşımız'ın Fenerbahçe ile yaptığı jübile karşılaşmasında oğlu Tarık Emir Tekin'e vererek sahadan arkadaşlarının omuzlarında ayrıldı. Maçın 11.dakikasında gerçekleşen bu vedada İnönü Stadı'nın hoparlörlerinde "Samanyolu" şarkısı yankılanıyordu. Ve taraftarlarımız "Sarı Fırtına"sı için yaptığı son besteyi haykırıyordu:

“Sen siyahla beyazsın

Sen sarı fırtınasın

Hayatta hep gülesin

Sevgili Metin Tekin”

Kaynak : Beşiktaş Dergisi / 80. Sayı