HABERLER

22.10.2014

FUTBOL

Futbol Takımımız, İstatistiklerde Rakiplerine Üstünlük Kurdu

Partizan maçı hazırlıklarını sürdüren Futbol Takımımız'da, Yardımcı Antrenörümüz Eren Şafak, ligde geride kalan 6 haftayı ve önümüzdeki Partizan maçıyla ilgili istatistiksel verileri internet sitemize değerlendirdi:

Geride kalan süreçte, Avrupa Ligi maçlarında istatistiksel olarak öne çıkan taraflarımız ne şekilde oldu ?

Genel olarak bütün lig maçlarında; Feyenoord, Arsenal ve Tottenham maçlarında hem pas yüzdesi olarak hem de topla oynama olarak rakiplerimizden üstün durumdaydık. Ayrıca kilit paslarda ve şut sayılarında da rakiplerimizle oynadığımız maçlarda daha üstün durumdayız. Lig maçlarında, Tottenham maçında, Arsenal maçında rakiplerimize şut ve pas sayılarında üstünlük kurduk.

En son oynanan Sivasspor mücadelesinde hangi yönümüz ön plana çıktı ?

Sivasspor maçında da neredeyse her anlamda rakibimizden üstündük, ancak en öne çıkan istatistik şuydu; rakibimizin 1. bölgesinde yani savunma hattında tam 13 top kazandık ve bunların bir çoğunu olumlu kullandık, bunu da skora yansıtarak 3 tane gol bulduk. Ayrıca rakip analizlerine bakarak Sivasspor’un savunmadan pas yaparak çıkan bir takım olduğunu bildiğimizden önde bastık ve onlara rahat oynama imkanı sağlamadık.

Takımımızın geride kalan haftalarda hücüm performansını istatistiksel olarak nasıl değerlendirebiliriz?

Gol atılmıyor, şut çekilmiyor gibi eleştiriler var... Balıkesir maçında 10 tane şutumuz var, Tottenham maçında 21 şut çekmişiz, Eskişehir maçında kaleye 13 tane şut göndermişiz... Aslında bakınca ciddi olarak deniyoruz. Bazen kısır maçlar olabiliyor, ama sonuçta sürekli kaleyi deneyen bir Beşiktaş var ortada...

Peki aynı şekilde savunmayı da değerlendirebilir miyiz ?

Biz kendi savunma hattımızı yani 1. bölgemizi rakibe verdiğimiz alanlara bakarak ceza sahası içi ve ceza sahası dışı olmak üzere ikiye ayırdık. Burada öne çıkan istatistiğimiz ceza sahası içinde rakiplerimize ortalama 1 pozisyon veriyoruz ve bu çok düşük bir pozisyon sayısı... Ceza sahası dışından ise maç başına 0,8 civarında pozisyon verdiğimizi görüyoruz, bu sayı da yine Türkiye ligi için çok ciddi bir rakam. Mesela Arsenal maçında 2 tane posizyon vermişiz, biri içerden biri de dışardan olmak üzere. Ligde yediğimiz gollere bakarsak neredeyse hepsinin duran toplardan geldiğini görüyoruz. Bu tip golleri en aza indirmek konusunda da gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bu tarz istatistikler takım savunmasını ne derece doğru yaptığımız konusunda bize ciddi geri dönüş sağlıyor.

Takımımız şu anda lig tablosunda lider, peki bu liderliği istatistiksel olarak da sürdürebiliyor muyuz?

Hem savunma hem de hücüm anlamında evet bir çok açıdan ligde lider durumdayız. Hücum anlamındaki liderliğimizi şu anda skora yansıtamıyoruz, ancak ilerleyen haftalarda hücum istatistiklerimizin planladığımız seviyelere çıkmasını umut ediyoruz

Partizan maçına gelecek olursak rakibimizin öne çıkan özelliklerini de göz önüne alarak, nasıl bir maç bekleyebiliriz ?

Rakibimizin en önemli özelliği duran toplarda çok etkililer, çok tecrübeli bir takım. Liglerinde hiç yenilmediler ve istatistiksel olarak bakarsak duran toplardan neredeyse her maç gol attıklarını görüyoruz. Bu konuda çok etkinler bu özelliklerine eğer önlem alabilirsek bu zor deplasmandan galibiyetle dönebileceğimizi düşünüyorum.