HABERLER

25.09.2014

HENTBOL

Dünya Hentbolunun Kulüp Bazında En Prestijli Turnuvası VELUX EHF Şampiyonlar Ligi’ni Tanıyalım

Türkiye Hentbolunda başarının öncüsü Beşiktaş Mogaz Hentbol Takımımız'ın bu yıl bir ilki gerçekleştirerek VELUX EHF Şampiyonlar Ligi’ne kalması, hem dünya hem de Avrupa hentbol kamuoyunda büyük ses getirdi.

Kara Kartallarımız, 7. kez Şampiyonlar Ligi ön elemesi oynadığı bu yıl gruplara kalarak çok önemli bir başarıya imza attı. Eleme grubunda önce Norveç’in güçlü ekiplerinde Haslum’u, ardından Romanya Şampiyonu Köstence’yi mağlup eden siyah-beyazlılarımız, 55. kez düzenlenen bu büyük organizasyonda Türkiye’yi temsil etme hakkı kazandı.

Avrupa’nın kulüpler bazında 1 numaralı hentbol kupası VELUX EHF Şampiyonlar Ligi organizasyonu 1956-1957 sezonundan bu yana gerçekleştiriliyor. 1993 yılında format değiştirerek şimdiki halini alan turnuva, 24 takımın katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Avrupa Hentbol Federasyonu’nun her yıl yayımladığı ülke sıralaması listesinde ilk 27 sırada yer alan ülkelerin takımlarının mücadele ettiği Şampiyonlar Ligi’nde, listenin ilk iki sırasındaki ülkeler 2 yada 3 takımla temsil edilme şansı yakalıyor. 5 ana bölümden oluşan turnuvada takımlar, ülke sıralamalarına göre önce Eleme Turnuvası ardından, 6’şarlı 4 gruptan Ana Grup Aşaması, Son 16 Turu, Çeyrek Final Turu ve 4’lü Final mücadelesi veriyorlar.

Avrupa’nın en önemli kupasında Alman ve İspanyol takımlarının başarısı göze çarpıyor. VELUX EHF Şampiyonlar Ligi’nde özellikle B Grubu'ndaki rakibimiz de olan Katalan ekibi Barcelona, yer aldığı toplam 12 finalde kazandığı 8 şampiyonlukla Avrupa’nın en başarılı kulübü konumunda. Alman temsilcisi Gummersbach’ın 5 ve bir başka Alman THW Kiel’inse 3 Şampiyonlar Ligi Kupası bulunuyor.

Son yıllarda Avrupa genelinde müthiş bir popülarite ivmesi kazanan VELUX EHF Şampiyonlar Ligi’nde Fransa, Macaristan, Polonya, Danimarka, İsveç, Rusya, Hırvatistan ve Makedonya takımlarının da yoğun temsiliyetiyle, turnuvanın zorluk katsayısında büyük bir artış gözleniyor.